Op eigen initiatief

Er zijn al veel meer plaatsen rookvrij dan volgens het wettelijke rookverbod moet. Veel van de plaatsen hieronder deden dat in het kader van de beweging Generatie Rookvrij, die in 2018 gelanceerd werd en die wil dat niemand, vanaf 2019 geboren, ooit nog begint met roken.

Voetbalstadions

Voetbalclubs Anderlecht, Cercle Brugge, Club Brugge en KRC Genk hebben ervoor gekozen om tijdens thuiswedstrijden hun stadion rookvrij te maken. De gebouwen zelf waren natuurlijk al rookvrij. Ze vallen immers onder het rookverbod in gesloten publieke ruimtes. Maar, ook op de tribunes zelf mag nu niet meer worden gerookt. Andere stadions, zoals de Ghelamco-arena van KAA Gent en Zulte-Waregem, zijn gedeeltelijk rookvrij gemaakt.

Dierenparken

Zoo Antwerpen en Dierenpark Planckendael maakten hun domeinen rookvrij. Roken is er enkel nog toegelaten in specifieke rookzones. Ook dierenpark De Zonnegloed in Oost-Vleteren is rookvrij.

Kinderboerderijen

Het Neerhof in Dilbeek, Bokkeslot in Deerlijk, Diggie in Brakel en La Prairie in Moeskroen kozen voor een rookvrije kinderboerderij.

Sport Vlaanderen

Ook Sport Vlaanderen nam het initiatief om haar domeinen rookvrij te maken. Het domein Hofstade is sinds eind 2018 rookvrij, met rookzones uit het zicht. De andere 13 centra van Sport Vlaanderen volgen nog in 2019.

Gemeenten

Ondertussen hebben een 15-tal gemeenten/steden initiatieven genomen om hun speel- en/of sportterreinen rookvrij te maken, waaronder de pilootgemeentes Boechout, Harelbeke, Mechelen, Leopoldsburg, Waregem en Zottegem.

Meer hierover: allesoverkanker.be

Go Top